Facket

Idag kom facket till oss på jobbet för att informera och ge möjlighet att ställa frågor. De skulle värva medlemmar med andra ord. Jag har inte sett någon anledning att gå med i facket och tänkte att nu kanske jag kan få något argument för att gå med eftersom mina tidigare erfarenheter var argument av motsatt art. Och vad kommer damen med för argument... Jo hon började med att fråga om vi visste varför vi fick lön. Jag svarade att det beror på att vi jobbar bra och får betalt för det. Damen svarade, "Neeej! Det tor du va? Nej det beror på den här boken" säger hon och håller upp kollektivavtalet. Min följdfråga blir förståss, "aha, då kan jag sluta jobba och räcka fram den där boken till min arbetsgivare då?". Men det kunde jag visst inte. Okey tänkte jag kollektiv avtal är bra. Men nästa argument vara bara för bra för att vara sant. Damen ville förklara hur man kände sig om man inte var med i facket. "Tänk att du har jobbat hela december och julen och ser fram emot att få betalt i januari och då får du det där grishuvudet som har stått på julbordet sedan november. Ni vet det där med ett rött äpple i munnen. Hur skulle ni känna er då? Det går inte ens göra sylta av ett grishuvud, det är värdelöst, ni skulle inte bli nöjda eller hur?" Det finns de som säger att bloggar är en blandning av fiktion och verklighet men jag kan försäkra er om att detta är verklighet. Vi var några som inte fattade vad detta hade med facket att göra och jag tog snart bladet från munnen och sa att jag inte förstod hur detta hängde ihop med mig, facket och min arbetsgivare. "Men lille vän förstår du inte detta, hur ska jag då förklara för dig att du behöver facket."

Ska jag gå med, man får ju ett usb-minne...

Matte-geni? Del 3

Jag har inte fler på lager efter denna men kanske nån annan har? Ingenting är svårt när man kan det men detta är nog den mest svårlösta av de tre. Så fjäder i hatten till den som knäcker denna.

Du har 10, till utseendet, exakt likadana kulor. En av dessa kulor väger antingen lite mer eller lite mindre än övriga. Du har en balansvåg* som du kan jämföra kulorna med. Du måste på tre vägningar ta reda på vilken kula som är udda och om den är tyngre eller lättare än de övriga.


*En våg med två skålar där du kan mäta vilken skål som är tyngst genom att se om hur vågen tippar.

Matte-geni? Del 2

Du står framför 3 dörrar, bakom en av dem finns 1 miljon kronor, bakom de andra två ingenting. Du väljer dörr nummer 1. Domaren, som vet vart rätt svar finns öppnar dörr nummer 2 och visar att hoppsan här finns ingenting. Du får då en ny fråga. Vill du behålla din dörr eller litar du inte längre på ditt första val och byter till dörr nummer 3?
Vilket väljer du och varför?

Matte-geni? Del 1

Jag gillar kluriga siffer quiz. Bjuder här på en kul quiz. Snälla försök ge mig ett svar... Det är bara rent logiskt tänkande inga konstigheter.

Det är fyra personer som står på borggården och måste bort från borgen snabbt för om 16 minuter kommer draken att komma ut från sitt torn och äta upp den som är kvar i borgen. För att ta sig från borgen måste man ta sig över vallgraven på en klen och murken träbro. Bro håller bara för två personer samtidigt och enda sättet att klara bron är att gå med ficklampa för att se vart man kan sätta fötterna och givetvis måste man hålla ihop. Detta betyder att om två går över så måste den ena gå tillbaka med ficklampan för att de andra ska ta sig över också.

För Tyson tar det 1 minut att ta sig över.
För Bekele tar det 2 minuter.
För Karl Jonsson 4 minuter.
Och Bojan har skadat sig och tar sig över på 8 minuter.

I vilken ordning ska de gå för att inte bli uppätna av draken? De måste vara över vallgraven på  max 15 minuter...



Kobe Bryant


Kvalitetsstund

Jag sitter och har min kvalitetsstund för dagen. En kopp kaffe, min sköna retrofåtölj, William Moberg-Faulds fiskar fjällfiske på TV. Det mesta är ljuvligt, man längtar ju dock till lite eget fiske. Tanken på att det lär dröja till nästa Juli innan det blir sådant kvalitetsfiske igen känns lite så där. Tänker tillbaka på det fantastiska fisket från Storån. Storån rinner ut i den mer kända Dammån. Kvällen som bröjade vid 18 tiden tog slut vid 5 tiden på morgonen och vi tog fisk konstant. Några hae lite storlek men mycket mindre också. Pappa och jag tappade räkningen på antalet fiskar men vi tror nog vi tog 60-80 fiskar var ungefär. Mest smått men upp till och med 1.5 kilo. Efter ett tag bytte vi från våra små spinnare till wobbler för att försöka undvika de allra minsta det blev minst lika mycket fisk på det också. Så Bydalen, see you next year!

Välkommen!

Såg för ett tag sedan en predikan från Matthew Barnett.  Full av inspiration. Det handlar om vikten att få tillhöra och som jag tidigare nämnt hade vi Hans Jansson i Motala i helgen som också talade om att människor som inte är vana vid kyrkan måste känna sig välkomna. Hans sa att en vanlig föreställning om hur det är att bli en kristen är att man går till Gud och lägger sina goda sidor i en vågskål och sedan lägger man de dåliga i den andra skålen och väger de goda sidorna mer så klara man provet.
Själv får jag gå och lägga mina dåliga sidor i en skål som Jesus hämtar och sedan slänger på soptippen. Jesus är min sophämtare som jag behöver tillkalla ofta. Att vara kristen handlar om att förstå vilken skit man är och att Jesus är din sophämtare.
Det jag tänkt säga var dock att trots vår litenhet och inte alltid helt naturliga församlingsformer i Motala så kommer människor till vår församling. De kommer tillbaka och finns i gemenskapen, men inte alltid. Det får mig att tänka. Vad ska vi som församling förmedla till de som kommer till församlingen och stannar ett tag? Vi måste vara vägvisare men hur gör vi? Hur klara vi nästa steg? Ska kyrkfikat vara på stående fot i kyrkhallen? Ställa en kafébuss på torget? Ska vi bjuda in familjer och barn för läxläsning i kyrkan? Ska vi älska städningen i kyrkan och slussa in människor i städgemenskapen? Eller ska vi se till att knacka på deras dörr och bjuda på en smarrig blåbärspaj?

WWW tips

Har grejat med både ett och annat senaste tiden och helt plötsligt var bloggen tråkig och sovande. Tänkte jag skulle dela lite från helgens församlingsdag med Hans Jansson, pastor i Kungsporten Huskvarna,  som talare. En fantastiskt fräsch undervisning om vilken atmosfär vi vill ska prägla församlingen.
Men får inte riktigt till så mycket mer om det just nu. Däremot vill jag tipsa om en fantastisk bra site som dessutom utvecklat sin sida och blivit ännu bättre. www.voxbiblia.se där kan man lyssna på bibeln, bra för sådana som mig som har svårt att läsa effektivt. Gratis, javisst!

Oviktigt vetande

Ibland är det bara dags att skriva. Fast egentligen tycker jag inte om att bara skriva för skrivandets skull. Senaste dagarna händer "regelbundna" vanligheter. Bert Karlsson tittar förbi på jobbet. Jag är kattvakt och ena katten kommer hem med en halvdöd fågel.

Annars glädjer det mig att i Vintrosa ordnas Ungdomshelg i om några veckor. För några år sedan var jag med och drev fram en sådan helg och det har fortsatt. Mycket kul att se att det finns engagemang för detta nu också www.vintrosa.nu/Belief-08/ 26-28 september.

Dagens bloggtips: www.stefansward.se Ordförande för Evangeliska Frikyrkan är ärlig, skarp och rakt på sak. 5 av 5, ehh, whopper(?)


RSS 2.0