Emergent?

Fredrik Härén säger att alla nya idéer är två tidigare idéer/upptäckter kombinerade på ett nytt sätt. Om det stämmer kan vi lägga åt sidan ett tag. Jag funderar en del i termer ”Hur kan vi som församling möta människor idag”. Ett sätt är att betjäna samhället och människor. En grupp i samhället som lyfts upp lite extra på sistone är ensamstående mammor. Har inte kyrkan en utmärkt chans att betjäna denna grupp genom, barnpassning, läxhjälp eller liknande. Finns det någon som har
erfarenhet eller tankar kring detta, gärna konkreta exempel.
Have it your way, have a nice day!

Klaustrofobi?

Jag kan på förhand redan nu säga att några rader framåt kommer att vara väldigt världsliga och odjupa, för den som vill ha djupet skrolla ner ett inlägg, allt har sin tid. Jag bor granne med en skola det är festligt sätter lite färg och liv i vardagen. Nu gillar jag kanske inte allt liv. T.ex är det näst intill svårt att ta sig ut från min parkering vid hämtnings- och lämningstiderna på dygnet. Men idag så pågår någon form av olympiad. Lärarna har skyltar på sig som det står IOK på och barnen är klädda i olika utstyrslar. Så granntomten är full av Tomtar, lucior, fotbollslag, affärsmän, ryttare osv. Festligt värre!

Nu till Kalles ovärderliga ;-) fingervisning i vardagen. Det börjar ju lida mot höst, hur mycket vi än förnekar det. Det är kallare på morgonen osv. Stod och duschade varpå duschdraperiet kom krypandes mot mig, så jag tog till Kalles relativitetsteori, drog skynket en aning åt sidan så att luften kunde sippra in från kanten. Jag misstänker att det är så att inne i duschen blir det varmt och värme stiger och fyller rummet med varmluft. Vilket gör att utanför draperiet måste den kalla luften ta vägen någonstans och då trycker den sig mot draperiet för att försöka ta sig in underifrån. Men dra draperiet lite i sidled så blir det jämvikt, du får det kanske lite kallare i duschen men draperiet uppträder inte som att det vill ekipera hela dig.

Fokus!

Jag blir trött. Varför lägger kristna så mycket energi på att leta fel och skaffa åsikter om andra kristna? Jag tycker absolut det finns anledning att granska, fundera och engagera sig i olika rörelser inom kristenheten. Bakgrunden är den senaste tidens stormar (i det lilla glaset frikyrkovärlden). Jag tänker på Todd Bentley i Florida. Bentley är en ledare som har lett en konferens i Lakeland, Florida. Allt sedan konferensen blivit världsvid känd så har debatten kring dess äkthet böljat fram och tillbaka. Troligtvis ungefär samma debattörer har lagt energi på ledare skrivna från chefredaktörerna på Svensk kristenhets två största tidningar. Världen Idags chefredaktör Carin Stenström skrev en kritisk ledare kring Dagens framtoning på www.dagen.se, och Dagen svarade. Och nu senast det så kallade ”storbråket” mellan Pingst ledare Sten-Gunnar Hedin och EFKs ordförande Stefan Swärd. Jag har inte problem med att man granskar och ifrågasätter varandra och företeelser, snarare tvärtom, jag tror detta leder till förbättring. Järn skärper järn, den ena människan den andra (Ords. 27:17). Mitt missmod ligger i dess framförande och fram för allt i debatten och efterspelet till dessa uttalanden/texter. Det skrivna ordet har länge varit maktfullt och nu med dess tillgänglighet i form av bloggar, forum, Internet-tidningar osv. ges det möjlighet för vem som helst, när som helst och hur som helst att uttrycka sig. Och det går fort att få ut sitt budskap. Genom att rycka ur lite citat ur texter kan man gör sig sin höna, eller om man så vill en ”kvällstidningsartad” artikel uppbyggd som en ordväxling. Men som sagt större delen av det jag lessnar på är dessa händelsers frukt. Det bildas läger för eller emot allt blir svart eller vit. Och det engagerar något enormt. Vi behöver skärpa varandra men inte förkasta varandra. Dessutom hoppas jag att den så kallade bloggosfären, den kristna media och församlingsledare börjar fokusera mer på det som bygger upp och hjälper varandra med tips om hur vi är församling idag. Varför får Stefan Swärd (hittills i skrivande stund) 117 kommentarer på sin blogg om Lakeland och Bentley men 0 NOLL kommentarer kring ämnet ”Kyrkan på stan”? Är det i dessa proportioner som vi kristna engageras? Den här bloggen hoppas jag kommer att handla mer och mer om hur vi som lokal församling möter människor och där vi som är kristna får tipsa och uppmuntra varandra på dessa områden. Jag hoppas vi får se ett trendbrott, en 180° omvändelse från pajkastning och splittring! Kliv ur detta stormiga vattenglas, strunta i ankdammen och se oss omkring i verkligheten. Lyft och fäst!

iGoogle

Dagens tips är att ge iGoogle ett par minuter och sedan lägg till de länkar/bloggar/nyheter du vill se när du ska googla. Utmärkt sätt att se om bloggar har uppdaterats och att få lite senaste nytt också utan att behöva bläddra igenom hela nättidningarna. Vet i nuläget inte om den uppdaterar varje gång jag går in på Google men än så länge anser jag att det är ett strålande sätt att få lite koll på det alldeles för stora nätet.

Kineser, kineser...

Såg ni Janne Josefsson i Peking? Eller rättare sagt såg ni kineserna som var med i SVT live? Tre kineser var i OS-studion för att vara med i debatt, direktsändning klockan 22:00 svensk tid 04:00 Peking tid. Nog för att jag tror att en och annan kan tänka sig att ställa upp att jobba, kanske framför allt framför TV-kameror, klockan 04:00 men… Svenskars arbetsmoral (grov generalisering) är ingen höjdare va? Mina erfarenheter är, utan att dra alla över samma kam, att jobba gör man endast för sin egen skull, ställer upp gör man när det passar än själv, sina egna rättigheter är långt mycket viktigare än sitt eget ansvar gentemot andra. Jag har inte varit i Kina men min uppfattning är kineser (Kina/kineser får här representera ett flertal utvecklingsländer) de sätter inte sig själva framför allt annat, de presterar innan de kräver. Som sagt det är min uppfattning, rätta mig om jag har fel!?! I ett samhälle med konkurrens drivs vi att prestera bättre. Vi hjälps åt att höja oss, i ett sådant klimat kan tillexempel inte SJ bete sig så uruselt som de gjorde senast jag åkte med dem. Hur som helst min tanke var att bjuda på lite klipp från Fredrik Härén, en kille med förmågan att sätta fingret på rätt ställe, verbalt alltså (hrm?).
Fredrik Härén från Kunskapens dag del 1(SVT)
Fredrik Härén från Kunskapens dag del 2 (SVT)

Teknikens (bl)under

Min mobil har lagt av mer eller mindre. Den har blivit fuktskadad och jag har dålig mottagning. Igår flyttade jag runt på simkortet och klockan ställde om sig utan att jag märkte det. I morse flög jag stressad upp ur sängen och insåg att jag måste åka till jobbet direkt utan frukost. Jag hade så där bråttom så att jag blev irriterad för att det blir rött i korsningen. Väl på plats på jobbet tittar jag till jobbklockan och ser att den måste ha fastnat, dåligt batteri tänkte ja. När jag några minuter senare inser att även nästa klocka på jobbet är 06:40 så inser jag varför det inte var några barn på skolgården utanför min lägenhet och varför det var så lugnt på vägen...
Så istället för att förbereda 1½ timme innan öppning blev det 3½. å jag som älskar  mornar...


Usain Bolt

Igen. Jag sitter med gåshud, stenhårda bröstvårtor och skriker. Stämmer även in i Anders Gärderud "hahaha", "hehehe". Det låter som han har gråten i halsen Mr Gärderud...

OS

Tycker att bevakningen av OS från SVT är lite så där. Man missar ju så mycket sköna ögonblick och action sporter som velodrom cykling. Hur som helst tänkte kolla om ni har några fina/finurliga ögonblick att bjuda på.

Jag tänker till exempel på att en av de bästa cyklisterna heter Chris Hoy, det är kul.
Kommentatorn (var det Chris?) som i semifinalen, i fotboll damer, Brasilien - Tyskland, kastar ur sig "Det var synd att Sverige fick möta Tyskland i kvartsfinalen, Brasilien hade varit att föredra" detta säger han när Birgitt Prinz rullar in 0-1. Vad han sa när brassorna gjorde 4-1 vet jag dock inte. Ju mer jag tänker på det ju säkrare blir jag på att det måste var Chris Härenstam som sa det. Vem annars???
Jag gillar inte att skylla på otur men Sveriges medaljer... Ara borde ha varit i final (guld). Sanna borde ha varit i final (medalj). Lassi Karonen blev sjuk och gjorde en sämre tid i finalen än i både semi och kvart. Seglingen i natt. Svenskbåten låg på andra plats inför sista seglingen och enda risken för att ledaren (britten) skulle tappa guldet var att svensken vann och britten kom sist. Så som brukligt är väljer britten att sänka svensken till sista plats och lägger sig själv näst sist och kontrollerar loppet därifrån.
Lite mer oflyt är när ribban i höjdhoppet väljer att falla ner för Thörnblad, eller när lerduveskytten förlorar medalj i omskjutningen.
Men om en timme eller två hoppas vi allt är glömt och att Holm säger att han lägger av med höjdhopp för att satsa helhjärtat på På spåret.


Degerfors...

...åker ut i år.

Kungen

Finns det något namn på detta och vart söker man hjälp?

Usain Bolt

100 meter herrar brukar ju bli en spännande och jämn historia. Men Bolt hur gör han? Det var det mäktigaste jag sett på länge (någonsin) inom idrotten. Det påstods att vi nåt ett genetiskt tak vad gäller den fysiska utvecklingen på sprinter. Men det lär man väl ha sagt tidigare också, misstänker jag.


Simning

Oh my. Lindeborg säger Holy Phelps och Chrunak säger han är inte först men vinner ändå. Och jo nog såg det ut som att serben satt i kaklet innan Phelps vevade dit med armen!?! Hur som helst det är bara inse Phepls simmar ett halvt simborgarmärke ganska fort.


Brottningen


Brottning

Är det någon vanlig dödlig som förstått sig på utslagningssystemet i brottning? Hur kommer det sig att två brottare tar sig till final men fyra brottare slåss om bronset? Jag har inte gett det någon längre fundering men vet att Ara tillsammans med sju andra brottare måste gå fyra matcher för att ta sig till final men de tolv övriga har tre matcher dit.

Hur ser trädet ut?

OS 13 Aug

Det gick ju som vanligt lite så där med att vara vaken vid rätt tid och att överhuvudtaget förstå vad man gör och varför klockan ringer. Missade silvret i tempoloppet. Men fick se Phelps imponerande som vanligt. Just nu ska Sveriges plats i lagkapp 4*200 Frisim bli klart. Intervjuare på SVT bjöd på en groda (en baddaren kanske?) "Josefin, du hade ett kropp i loppen hur kändes det?" Hans Chrunak har lovat en svensk finalplats men verkar rädd att få äta upp det...

Min OS dag tar snart slut, börjar jobba om en stund. Brasilien kommer väl att spela ut Kina i fotbollen snart.

Ses imorgon 04:46 då hoppas vi verkligen på medalj, gärna Guld, för Stefan Nystrand.

OS

För andra gången i natt gick larmet på klockan. Har satt några larm för att följa lite höjdpunkter från OS. Phelps tog just sitt 5 guld, i den vanskliga lagkappen. Dessutom andra guldet på ett par timmar. Nu får det bli någon timme med sömn, Men det blir dags för Bordtennis, cykel och rodd om ett litet tag, nästa larm på klockan humana 8:30.
tjipp och hoj

Juni, Juli, Augusti

Bara så ni vet, sommaren har vart fin, jag vägrar tro att den är över. Båten går hyfsat, fisket har varit ok, jobbet har varit varmt. Vänner har varit trevliga att träffa. Nu känns det som att andra halvan på året börjar. Det ska bli en grym andra halva. Ser verkligen fram emot hösten.

Dagens OS-Höjdpunkt:
Basket.  Argentina-Australien - Hårt, tufft, grinigt. Kommentatorn lägger den inte riktigt politiskt korrekta kommentaren "Skott procenten liknar Håkan Dahlbys, missar när det gäller"


 
T v: Bild tagen för 2-3 år sedan. T h: Båten och jag från denna sommar.

RSS 2.0